POZNEJTE
JOHANNU
NEJEDLOVOU

Johanna Nejedlová je zakladatelka organizace Konsent, obhájkyně ženských práv, komentátorka a lídryně kandidátky Strany zelených ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2024

Lepší svět je možný

Jmenuji se Johanna Nejedlová a chci zastupovat vaše hodnoty a zájmy v Evropském parlamentu.

V roce 2016 jsem založila organizaci Konsent, která se věnuje především vzdělávání a prevenci sexuálního násilí. Hodně se nám toho podařilo. Přiměli jsme politiky, aby začali brát problém sexuálního násilí vážně. Zlepšili jsme sexuální výchovu na školách. A prosadili jsme přísnější definici trestného činu znásilnění.

Cítím ale, že skutečně důležitou změnu můžu zajistit jen v evropském měřítku. Populismus nesmí přehlušit zásadní témata. V Evropském parlamentu chci dál prosazovat rovnost, lidská práva a přispět tomu, abychom měli planetu obyvatelnou i za desítky let.

Už dlouho si všímám, jak se mnoho lidí v Česku cítí současnou politickou reprezentací ignorováno. Stejně jako oni jsem měla pocit, že nikdo moje názory nereprezentuje.

Zelená témata jako ochrana přírody a klimatu a modernizace naší ekonomiky nejsou okrajová. Naopak, na tom jak je zvládneme, závisí naše prosperita a kvalita života v Česku.

Současní politici nechápou dnešní dobu. A víc času tráví vzájemnými hádkami než hledáním poctivých řešení problémů, které lidi opravdu trápí.

Tohle chci změnit.

Pokud to vidíte také tak, ráda bych vás požádala o váš hlas v nadcházejících evropských volbách.

Díky za vaši podporu.

Johanny Nejedlové si vážím za její neúnavnou práci na poli lidských práv

Jsem rád, že se k rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci žaloby švýcarských seniorek na nečinnosti vlád při ochraně klimatu hlásí i naše Strana zelených. Nebudu váhat jí v nastávajících volbách dát svůj hlas.

Pavel Rychetský
Emeritní předseda Ústavního soudu
Kdo další Johannu a Zelené podporuje?

Johanna Nejedlová: můj životní příběh

Od roku 2016, kdy jsem založila organizaci Konsent, pracuju v Česku na šíření rovnosti, respektu a souhlasu. Osmým rokem tak dělám Česko bezpečnější pro ty, na které dopadá sexuální násilí nejčastěji: na ženy a děti. Jde o zhruba 12 tisíc lidí, kteří ročně tento závažný čin zažijí.

A vidím, že moje práce má úspěchy. Narazila jsem ale na limity občanské společnosti. Pokud chci měnit věci systémově, dlouhodobě a udržitelně, je potřeba se posunout dál. Z pozice nevládní organizace sice můžu mluvit s veřejností, ovlivňovat veřejnou debatu a s velkým vypětím sil přispět k dílčí změně legislativy. Abychom ale žili v Česku, které je moderní a odpovídá na potřeby všech, musím toho udělat mnohem víc. A jinde. Tím pravým místem je Evropský parlament.

Současné výzvy totiž nemůžeme řešit jen na lokální úrovni. Poslanecká sněmovna, Senát i většina krajů v otázce klimatické krize, modernizace Česka nebo ochrany lidských práv a svobod nedělají skoro nic. Jsem vděčná za sílící Evropu, která se nebojí těmhle výzvám čelit společně.

Lidská práva a ochrana klimatu jsou dvě strany jedné mince

Často se mě ptáte, proč kandiduji za Zelené a řeším ochranu klimatu a modernizaci české ekonomiky, když jsem celý život řešila lidská a ženská práva. Protože to jde ruku v ruce. Jsem přesvědčená, že pokud nebudeme řešit ochranu klimatu a životního prostředí, nepovede se lidem dobře. A to nechci. Otázka ochrany klimatu a kvality života je pro mě otázkou lidské důstojnosti a ochrany lidských práv. Obojí zkrátka znamená chtít zlepšovat životy lidí, modernizovat naši společnost a hájit naše lidská práva a svobody.

Navíc, byly to právě ženy, které na konci osmdesátých let organizovaly protesty za zlepšení ovzduší, protože ničilo zdraví jejich dětem. Na jejich odkaz velmi ráda navazuji.

A taky bohužel platí, že politici, kteří popírají nutnost řešit ochranu klimatu, jsou často ti samí, kdo brání opravdové rovnosti žen a mužů. Tito politici naprosto nechápou dnešní dobu.

Chceme, aby se v Evropě i v Česku více investovalo do ochrany klimatu. Ale nejen to. Stejně jako snižovat emise chceme snižovat nerovnosti ve společnosti. Jen takové změny, které budou ve prospěch nás všech, budou dlouhodobě udržitelné. Díky evropské spolupráci máme na tohle všechno k dispozici hodně peněz, je ale potřeba je nasměrovat tam, kde rozumně pomůžou, nikoli do kapes oligarchů a velkých znečišťovatelů.

Současnou vládou jsou zklamaní i ti lidé, kteří ji volili

Současná vláda, snad jen s výjimkou podpory Ukrajiny, je pro mnohé zklamáním. Nejde jen o ochranu klimatu, lidských práv nebo o to, že nemá vůbec žádnou vizi modernizace země. Nedaří se jí řešit ani základní problémy, jako je kapacita škol a školek, a vzdělání zůstává prioritou jen na papíře. Stále častěji chybí v lékárnách potřebné léky a na některé druhy péče, jako například dětských psychologů, se čeká dlouhé měsíce. A i lidé ze střední třídy, kteří dříve neměli problém vyjít s penězi, se musí uskromnit.

Podle mnohých Česko stagnuje, nedokáže využít svůj potenciál a neřeší zásadní problémy dneška, které ovlivňují kvalitu našich životů. “Patříme na západ”, ale jen podle slov, ne podle skutečných kroků vlády.

Taky si to myslím.

Jako Zelení nabízíme alternativu. Novou generaci političek a politiků, kteří chápou, že na tom, jak zvládneme modernizaci naší ekonomiky, závisí naše prosperita a kvalita života.

Jsme hlasem všech lidí, kteří se v Česku právem cítí ignorováni. Neděláme kompromisy s populismem a díváme se dopředu. Chceme fungující spolupráci v Evropě, aby dokázala lépe zajistit to, co je její úlohou: bezpečnost obyvatel, energetickou soběstačnost, ochranu lidských práv a lepší život pro všechny.

Pokud to chcete také, tak letos máte koho volit.

Jsem Johanna Nejedlová a chci být váš hlas v Evropě. Volte Zelené.

Johanna Nejedlová v médiích

Podpořte Johannu finančním darem

Chcete vidět Johannu Nejedlovou v Evropském parlamentu? Podpořte ji prosím finančním darem. Přidejte se k více než 900 lidem, kteří již darovali, a přispějte k modernějšímu Česku.